Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elveszett világ

2011.03.05

 

Venezuela buja trópusi esőerdői felett, mint megannyi szétszórt sziget tornyosulnak a magányos tanúhegyek. A lapos tetejű, jókora méretű homokkőhegyek a mai napig szinte bevehetetlen erődként magasodnak a dzsungel fölé.

A felhőkbe burkolózó, meredek falú természeti képződményeket a helybéli pemon nép nyelvéntepuiknak hívják.
Közel kétmilliárd évvel ezelőtt képződtek ezek a hatalmas homokkőlerakódások, melyek az évmilliók alatt a földmozgások során megemelkedtek és az időjárás és a víz eróziós munkájának következtében egyre jobban elkoptak míg elnyerték mai formájukat.


A Guyanai-hegyvidék annyira hatalmas hogy 1937-ig fel sem fedezték a világ egyik leglátványosabb természeti csodáját, az Angel-vízesést, melyet felfedezőjéről az amerikai kalandorról Jimmy Angelről neveztek el. A 979 méterével a világ legmagasabb vízesése, ahol a víz mindössze 14 másodperc alatt hull alá.

A vidék leghíresebb hegye a 2772 méter magas 44 négyzetkilométer területű Mount  Roraima, melynek varázslatos környéke, a Fel! 3D-s animációs film készítőit is megihlette, hasonlóan, mint az Avatar készítőit a Kínai lebegő hegyek. Hiába a természet alkotta csodákat nehéz túlszárnyalni!


Bár ezt a lenyűgöző tájat, a Sherlock Holmes-könyvek szerzőjeként ismert Sir Conan Arthur Doyle soha sem látta, az angol Királyi Társaság felfedezőinek beszámolói a tájról, annyira magával ragadták Doyle képzeletét, hogy Az elveszett világ című híres regényét ezen elmesélések inspirálták.


A több mint száz, szigetként kiemelkedő tanúhegy tetejére még ma is csak helikopterrel vagy néhány napos gyalogtúra során lehet csak feljutni. Ám az alacsonyan vonuló felhők, a légörvények és a hirtelen jövő heves zivatarok is kockázatossá teszik a helikopterrel való megközelítést.

képforrás:www.gwegner.de,Uwe George/NGC